Choroby serca

choroby-serca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> kołatanie serca

Tytuł:kołatanie serca
Autor:Irek
14.9.2011, 14:38
Mam 29 lat i od pewnego czasu odczuwam tak ja by kołatanie serca i dziwne ciepło w okolicach serca. Co to może być? Czy to objawy jakieś choroby? c

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Kto ma więcej pasków: zebra czy słoń?

choroby-serca_ciekawostki

Ciekawostki

Nowotwór
Choroby XXI wieku są wynikiem rozwoju cywilizacyjnego. Im społeczeństwo jest bardziej rozwinięte, tym większą notuje się częstotliwość ich występowania. Polska znajduje się nadal w fazie transformacji gospodarczej, jednak w sferze kondycji psychofizycznej jesteśmy krajem od dawna narażonym na choroby cywilizacyjne. Znajduje to swoje odzwierciedlenie w zatrważająco rosnących statystykach zachorowań na nowotwory, cukrzycę, choroby serca, skóry, a także alergie.

Czy wiesz, że...

Medycyna naturalna
Pomimo niesprzyjających okoliczności, możemy ratować się korzystając z dóbr dostarczanych nam przez naturę z terenów, które nadal są czyste. Dowodem na to, jak na zdrowie wpływa odpowiednia dieta jest wiele grup etnicznych, np. Abchazi, Azerowie, Eskimosi czy mieszkańcy Karakorum. Żywią się oni głównie pszenicą, grochem, fasolą, lucerną, kiełkami roślin strączkowych. Dzięki takiej diecie notuje się u nich znacznie mniej zachorowań na nowotwory.

Polecamy

Bezsenność, choroba cywilizacyjna
Coraz częściej mówi się o bezsenności jako o chorobie cywilizacyjnej. Jest tak dlatego, że oprócz znanych powszechnie powodów występowania zaburzeń w tej sferze, coraz większy wpływ na nie ma niehigieniczny tryb życia. Oznacza to, że liczba osób mających problemy ze snem będzie rosnąć. Szacuje się, że już obecnie w krajach rozwiniętych cierpi na insomnię co czwarta osoba.

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że metamizol dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Istnieje kilka hipotez wyjaśniających skuteczność analgetyczną substancji metamizol. Pyralgina jest bezpiecznym środkiem przeciwbólowym nawet dla osób z alergią, który zawiera metamizol sodowy.